zdjęcie własne |
Niewiele składników, mało krojenia, oryginalny smak, dobrze wygląda na talerzu, prosta i szybka w przygotowaniu - zupa pieczarkowo-porowa z serowymi kuleczkami to mój sposób na niebanalną zupę na szybko :)
Przygotujesz tę zupę jeszcze szybciej, jeśli gotowe kluseczki, pokrojone pieczarki oraz pokrojony por będziesz przechowywać w zamrażarce. A jeśli na drugie danie podasz równie szybkie spaghetti z tuńczykiem i cynamonem, zachwycisz obiadem nawet niespodziewanych gości :)
Przygotujesz tę zupę jeszcze szybciej, jeśli gotowe kluseczki, pokrojone pieczarki oraz pokrojony por będziesz przechowywać w zamrażarce. A jeśli na drugie danie podasz równie szybkie spaghetti z tuńczykiem i cynamonem, zachwycisz obiadem nawet niespodziewanych gości :)
Składniki na zupę:
- 60 dag pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 3 średnie pory (bez liści)
- 2,5 szkłanki wywaru warzywnego, drobiowego lub drobiowo-wieprzowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 4 gałązki tymianku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki grubo startego innego żółtego sera
- sól
Przygotowanie:
- Umyte pieczarki kroimy w duże kawałki (wraz z nóżkami). Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka
- Dorzucamy pokrojone w plasterki pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy do miękkości
- Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną. Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu
- Aby zrobić kuleczki serowe, roztrzepujemy dokładnie jajko, mieszamy z resztą składników, formujemy spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dodajemy więcej sera lub bułki) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy natychmiast, gdy tylko się zetną
- Przekładamy do miseczek, zalewamy zupą, na wierzchu posypujemy listkami tymianku
- Można też podać zupę z makaronem, np. tagliatelle i posypać ją parmezanem
Przepis znaleziony na łamach pisma Kuchnia
Sprawdzone:
- wywaru warzywnego lub mięsnego powinno być około 1-1,5 litra
- parmezan w kluseczkach można zastąpić dowolnym serem
- kluseczki wystarczają jedynie na dwie porcje.
- kluseczki na zewnątrz muszą być nieco obtoczone w bułce tartej, inaczej ser spowoduje, iż będą się do siebie kleić w wodzie
zdjęcia własne |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz