21 czerwca 2013

Szybki i zdrowy dodatek zastępujący ziemniaki

www.zdrowenienudne.pl
O kaszce Kuskus dowiedziałam się stosunkowo niedawno. Zachwyciło mnie to, iż wystarczy zalać ją przegotowaną wodą i ... już! Gotowa do jedzenia. Popatrzyłam na skład: "semolina z pszenicy durum". Brzmi kiepsko, to nie może być zdrowe, pomyślałam...A jednak! 



Semolina to mąka uzyskana z najszlachetniejszych części pszenicy durum.  Zawiera ona wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Podczas obróbki ziarna tej pszenicy poddane zostają gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie gotowej kaszki Kuskus. Z semoliny produkuje się również makaron. Podawanie do obiadu kaszy perłowej, jaglanej, gryczanej lub ryżu to szybki sposób na zastąpienie ziemniaków, które trzeba najpierw obrać a potem gotować minimum 30 minut. Tymczasem w przypadku kasz i ryżu wkładasz woreczek do gotującej się wody na 15 minut i już. Kuskus to jeszcze szybsze rozwiązanie. Aby ją przygotować wystarczy wsypać do miski, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem, ok. 1 cm nad powierzchnię. Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Czy próbowaliście już kiedyś tej kaszki? Polecam!

Sprawdzone:
  • więcej na temat semoliny znajdziecie tutaj
  • o wartościach odżywczych kasz poczytasz tutaj


1 komentarz:

Siostry Bukowskie pisze...

bardzo dobra jest ta kasza, pyszna również na słodko ;)