![]() |
www.zdrowenienudne.pl |
O kaszce Kuskus dowiedziałam się stosunkowo niedawno. Zachwyciło mnie to, iż wystarczy zalać ją przegotowaną wodą i ... już! Gotowa do jedzenia. Popatrzyłam na skład: "semolina z pszenicy durum". Brzmi kiepsko, to nie może być zdrowe, pomyślałam...A jednak!
Semolina to mąka uzyskana z najszlachetniejszych części pszenicy durum. Zawiera ona wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Podczas obróbki ziarna tej pszenicy poddane zostają gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie gotowej kaszki Kuskus. Z semoliny produkuje się również makaron. Podawanie do obiadu kaszy perłowej, jaglanej, gryczanej lub ryżu to szybki sposób na zastąpienie ziemniaków, które trzeba najpierw obrać a potem gotować minimum 30 minut. Tymczasem w przypadku kasz i ryżu wkładasz woreczek do gotującej się wody na 15 minut i już. Kuskus to jeszcze szybsze rozwiązanie. Aby ją przygotować wystarczy wsypać do miski, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem, ok. 1 cm nad powierzchnię. Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Czy próbowaliście już kiedyś tej kaszki? Polecam!
Sprawdzone:
1 komentarz:
bardzo dobra jest ta kasza, pyszna również na słodko ;)
Prześlij komentarz