Potrawa bardzo prosta w przygotowaniu, ale dzięki dodaniu mielonego cynamonu - niebanalna. Świetna na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Kluczowe składniki pewnie i tak macie już w swojej spiżarni lub lodówce. Przepis idealny - robi oszałamiającą karierę wśród mojej rodzinki i przyjaciół.
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki krojonych pomidorów (2x400 g)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 puszki tuńczyka w puszcze (w sosie własnym lub w oleju, 3x180 g)
- czarne oliwki (15-20)
- 2 ząbki czosnku
- makaronu spaghetti (400 g, ewentualnie makaron rurki)
- starty ser do posypania
- bazylia, sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Stawiamy dużą patelnię na średnim ogniu i wlewamy do niej sporo oliwy. Do rozgrzanej oliwy dodajemy pomidory, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki lub zmiażdżony), sól, pieprz oraz sporo bazylii. Mieszamy. Zwiększamy ogień i mieszamy przez minutę. Następnie zmniejszamy ogień i trzymamy sos na ogniu jeszcze przez około 5 minut.
- Odcedzony i rozdrobniony tuńczyk z puszki mieszamy w misce z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarniku, ewentualnie dodajemy do sosu pomidorowego i mieszamy.
- Oliwki kroimy w plasterki a żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Podajemy całość na stół w osobnych naczyniach (sos, makaron, oliwki, tuńczyk, ser), tak aby każdy mógł nakładać sobie składniki w kolejności według uznania.
przepis znaleziony w książce 'Każdy może gotować' Jamiego Oliver'a
4 komentarze:
Wyglada pysznie, to będzie mój jutrzejszy obiad!!!
wyglada bardzo apetycznie.
zrobie to dzisiaj na obiad. mmmmm :)
dziekuje za inspiracje :)
Znam troszkę inny przepis -przepyszny, z tuńczykiem, rukolą i penne - zajada się cała moja rodzina.
W piątek - wersję z pomidorami i cynamonem zrobię na obiad.
Dziękuję za przepis.
Idealnie! przepis z pewnością ucieszy mojego męża, fana tuńczyka:))
http://www.fashionable.com.pl/
Prześlij komentarz